Jeta Osh Qef
Home

“Si i njohim shqiptarët që duan të ikin në Angli”, policia rrëfen “sekretet”
Shkruar nga: D Cani | Publikuar më: Mon Aug 28

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

REPORTAZH: Porti i Bilbaos: lidhja e shqiptarëve me Mbretërinë e Bashkuar


Në dhjetë të mëngjesit temperatura në Zierbena, Bizkaia është 26 gradë. Brenda rimorkionit të parkuar në zonën e portit të Bilbaos, rritet në 40.

Këtu është një", thotë një agjent i Gardës Civile të portit.

Një sensor i CO2 ka zbuluar se ka material organik. Nuk mund të jetë një person, por pas disa copa hekuri, një djalë i ri me shpinë dhe një telefon celular ulërin. Ai donte të hipte në traget për Portsmouth që shkonte tri herë në javë në Britani të Madhe. Të hënën ishin 26 avionë që hutuan Gardën Civile. Deri më tani këtë vit kanë provuar 1.765, pesë herë më shumë se në të gjithë vitin e kaluar, kryesisht të rinj shqiptarë. Çmontimi i Jungle Calais është kthyer në Portin e Bilbaos dhe, në një masë më të vogël, atë të Santander në rrugë alternative, përmes të cilit përpiqen të hyjnë ilegalisht në Ishujt Britanikë.

Vetëm disa qindra metra nga zona e konvikteve të trageteve, në marinën e Zierbenës, ka njëqind të rinj në tenda, shumica prej tyre nga Shqipëria. Nuk ka nënsaharanë, dhe vështirë se sirianët apo afganët janë zbuluar. Disa duket se janë të mitur, më së shumti 18 vjeç. Ata nuk duan të flasin, nuk duan të fotografohen, thjesht hidhen në gardh dhe përpiqen të hyjnë me anije në Gjirin e Bizhazia, transmeton JOQ.al.

Ne nuk duam të shkojmë në Angli, ne jetojmë këtu", gënjejnë ata.

Katër anëtarë të këtij grupi ruajnë Gardën Civile nga rruga e ngritur që kufizohet me objektet e portit. Perimetri i Portit të Bilbaos është rreth njëmbëdhjetë kilometra. Ata vëzhgojnë përmes dylbive. Ndërmjet udhëtarëve dhe atyre që drejtojnë lëvizjet e tyre nga jashtë, ata dërgojnë mesazhe. Duket si një lojë. Ndonjëherë ata përshëndesin policët. Ata e shohin njëri-tjetrin dhe të gjithë e dinë se po vëzhgohen.

Të vetëdijshëm se hyrja në zonën e portit nuk është një krim, por vetëm një sanksion administrativ që rrallë kalon, ata përpiqen përsëri derisa të lodhen ose të kenë sukses.

Nganjëherë ata mbërrijnë në rimorkio dy herë në të njëjtën ditë", thotë shefi i sektorit fiskal të Gardës Civile të portit.
Ne kemi rritur vigjilencën dhe kontrollet në mënyrë që ky hap të jetë i mbyllur për të gjithë ata që nuk paguajnë kalimin e tyre. Ka shumë punë këtu, gjithnjë e më shumë", shpjegon ai.
Ky lloj i emigrantëve nga Shqipëria është ndryshe nga refugjatët, ata vijnë me para dhe telefona për të qëndruar dhe të punojnë në një mënyrë tjetër", sqaron personi përgjegjës për operacionin policor.

Çmenduria për të vjedhur në barkë arrin ekstreme të vështira për t’u kuptuar. Korrikun e kaluar disa romanë u përpoqën të kalonin tetë njerëz nën një ngarkesë bananesh, në një kamion me qira dhe pa ngrirje.

Ky është një krim", thotë kreu i njësisë së Gardës Civile.

Përveç tre trageteve javore të Brittany Ferries, kryesisht britanikët që kthehen me makinat dhe karvanët e tyre, një numër i madh i kamionëve, autobusëve dhe rimorkiove pa traktorë hyjnë në një anije.

Porti i Bilbaos është bërë objekt i mafias. Agjencia Kombëtare Britanike e Krimit (NCA) dallon midis shqiptarëve që jetojnë zyrtarisht dhe ligjërisht në ishull, rreth 20,000 dhe që dikur brenda zgjedhin t’i shpëtojnë kontrollit administrativ për t’u bashkuar me bizneset në rritje, jo gjithmonë ligjore, që shtrëngojnë më shumë qytetarët shqiptarë në Londër dhe në pjesën tjetër të qyteteve të mëdha të Mbretërisë së Bashkuar, transmeton JOQ.al.

NCA shpjegon në një analizë të bërë publike në qershorin e kaluar dhe duke e bërë shumë të qartë se emigrantët nuk mund të përgjithësohen ose të penalizohen nga nacionaliteti i tyre, se një pakicë e shqiptarëve ka një kontroll në rritje mbi bizneset që lidhen me trafikimin e substancave të paligjshme, kryesisht në Londër. Burimet e policisë që preferojnë të mos identifikohen, pajtohen se mund të jetë një nga shpjegimet, megjithëse jo e vetmja, në mënyrë që profilet e atyre që përpiqen të depërtojnë në anije janë të ngjashme, domethënë të rinjtë e moshës 15 deri në 30 vjeç dhe shumica dërrmuese, shqiptarët. Nëse ata kapen në Portsmouth ata nuk kërkojnë azil.

Në Bilbao, shkalla e suksesit të avionëve është e ulët, sipas Gardës Civile dhe kompanisë së anijeve, megjithëse presioni i emigrantëve po rritet. Nga 1,765 që e kanë provuar deri në korrik – vitin e kaluar ata ishin 370 pikërisht 66 u futën dhe u ndalën në tokën britanike, por aty u ndaluan", thotë zëvendës drejtori i Brittany Ferries, Roberto Castilla.
35 janë kthyer në këto ditë, pjesa tjetër ishin të mitur ose njerëz që vinin nga zonat e luftës dhe kërkuan azil," thotë ai.

Castile e merr faturën në mënyrë të përkryer sepse qeveria britanike i gjobit ato për çdo udhëtar që arrin në ishull dhe përveç kësaj kompania duhet të paguajë për fluturimin dhe dy përcjellësit që detyrimisht e shoqërojnë emigrantin në udhëtimin e tyre të kthimit.

Nga ata që kanë sukses dhe ikin nga kontrollet në Mbretërinë e Bashkuar, nuk ka shifra.

Burimi:  EL PAIS | Përktheu dhe Përshtati: JOQ.al