Jeta Osh Qef
Home

Flini më pak se 8 orë? Mjekët japin lajmin e papritur, është i frikshëm
Nga: D.Cani | Publikuar më: 06.01.2018, 13:03

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Një anketim nga Universiteti i Binghamton, Shtetet e Bashkuara, ka përcaktuar se duke fjetur më pak se tetë orë të rekomanduara mund të shkaktojë ankth dhe depresion.

Në studimin e botuar në revistën ScienceDirect, u vlerësua koha dhe kohëzgjatja e gjumit të një grupi individësh me nivele mesatare e të larta të mendimeve negative përsëritëse, të tilla si shqetësim.

Po kështu, pjesëmarrësve iu ekspozuan imazheve të ndryshme që synonin nxitjen e një reagimi emocional dhe, ndërkohë, hulumtuesit matën nivelin e vëmendjes përmes lëvizjeve të syve.

Capture

Në këtë mënyrë, studiuesit zbuluan se ndërprerjet e rregullta të gjumit shoqëroheshin me një vështirësi më të madhe në devijimin e vëmendjes nga informacioni negativ.

Dhe kjo mund të thotë se gjumi i papërshtatshëm është pjesë e asaj që i bën mendimet negative të ndërhyjnë në jetën tuaj.

Autori kryesor i studimit Meredith Coles tha:

Ne kemi zbuluar se pjesëmarrësit në këtë studim kanë disa tendenca të kenë mendime të tmerrshme në kokat e tyre, dhe të menduarit të lartë negativ e bën të vështirë për të qenë larg stimujve të tilla."

suenos-fracasos

Hulumtuesit vazhdojnë të eksplorojnë këtë gjetje, duke vlerësuar se si koha dhe kohëzgjatja e gjumit mund të kontribuojnë në zhvillimin ose mirëmbajtjen e çrregullimeve psikologjike.

Dhe nëse teoritë janë të sakta, hulumtimi i tij mund t'i lejojë psikologët të trajtojnë ankthin dhe depresionin duke ndryshuar ciklet e gjumit të pacientëve për t'i bërë ata të flenë më shumë.

Burimi: ScienceDirect | Përktheu dhe Përshtati: JOQ.al