Jeta Osh Qef
Home

Nëse flini me telefonin pranë kokës, këto janë sëmundjet e rrezikshme që ju kanosen
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: Mon Jan 8

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Nëse jeni një nga njerëzit që zakonisht fle me telefonin celular pranë vetes, vini re rreziqet që ju kanosen dhe mos injoroni rekomandimet.

Shumë njerëz zakonisht e kontrollojnë telefonin e tyre para se të flenë, nëse do të bisedojnë, do të dëgjojnë muzikë, do të shikojnë një video ose do të koordinojnë një punë.

Për çfarëdo arsyeje, para mbylljes së syve, ne e lëshojmë pajisjen pranë shtratit tonë pa e ditur se mund të ketë pasoja serioze për shëndetin.

Noticia-13057-portada_2

Falë punës së Departamentit të Shëndetit të Kalifornisë (CDPH), u botua një udhëzues se si të zvogëlohet ekspozimi ndaj rrezatimit nga smartphonët.

Kjo masë është produkt i një studimi që i përgjigjet zakonit të njerëzve që flenë me telefonat e tyre celular pranë shtretërve të tyre dhe problemet që mund të gjenerohen si kanceri ose problemet me shëndetin mendor dhe riprodhues.

Sipas "TenchCrunch", këto pajisje komunikimi transmetojnë informacione që mund t’i ekspozojnë njerëzit ndaj rrezatimit jo të shëndetshëm, prandaj rekomandohet që t’i mbani larg kur flini.

Drejtori i CDPH, Dr. Karen Smith, tha:

Edhe pse shkenca është ende në zhvillim, ka shqetësime në mesin e disa profesionistëve të shëndetit publik mbi ekspozimin e zgjatur dhe të lartë të përdorimit të energjisë së emetuar nga telefonat celularë.”

Për të zvogëluar rrezikun, ekspertët në këtë departament rekomandojnë që telefoni të largohet nga trupi, duke e mbajtur telefonin larg nga shtrati gjatë natës, duke zvogëluar përdorimin e telefonit celular kur sinjali është i dobët, duke reduktuar përdorimin e telefonave celularë për të transmetuar audio ose video ose shkarkoni ose ngarkoni skedarë të mëdhenj dhe hiqni kufjet kur bëni një telefonatë.