Jeta Osh Qef
Home

Kabineti qeveritar shembullor ekziston, secili ministër në “zanat” të vetin
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: Wed Feb 14

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Nëse ka një kabinet qeveritar shembullor është ai i Kanadasë.

Çdo ministri ka në krye të saj jo vetëm ministër, por njëherësh janë edhe specialistë të fushës përkatëse.

Kabineti i kryeministrit Justin Tudeau, 46-vjeç, përbëhet nga 31 anëtarë, ku 15 prej tyre janë femra duke ruajtur kështu balancën gjinore.

-Ministrja e Shëndetësisë është mjeke.

-Ministri i Transportit është një astronaut.

-Ministri i Mbrojtjes Kombëtare është Veteran lufte.

-Ministri i Rinisë është nën moshën 45 vjeç.

-Ministri i Bujqësisë dhe Agro-Ushqimit është një ish-fermer.

-Ministri i Sigurisë Publike dhe Përgatitja e Emergjencave ishte një scout (Scout është një lëvizje që synon të mbështesë të rinjtë në zhvillimin e tyre fizik, mendor dhe shpirtëror, që ata të luajnë role konstruktive në shoqëri, me një fokus të fortë në aftësitë e jashtme dhe të mbijetesës.)

-Ministri i Inovacionit, Shkencës dhe Zhvillimit Ekonomik ishte një analist financiar.

-Ministri i Financave është një biznesmen i suksesshëm.

-Ministri i Drejtësisë ishte një prokuror dhe njëkohësisht udhëheqësi i Parë i Kombeve.

-Ministri i Sportit dhe Personave me Aftësi të Kufizuara është një i paralizuar, është një avokat ligjërisht i verbër dhe një avokat i të drejtave të njeriut.

-Ministri i Peshkimit dhe Oqeaneve, dhe Rojes Bregdetare Kanadeze është Inuit, anëtar i popullit indigjen që i njeh mirë ujërat.

-Ministri i Shkencave është një gjeograf mjekësor me doktoraturë.

-Ministri i Imigracionit, Shtetësisë dhe Refugjatëve ishte një kritik i imigracionit.

Në kabinet ka gjithashtu edhe shkencëtarë.

A nuk është një qeveri model? Mjafton të shikohet zhvillimi i Kanadasë…