Jeta Osh Qef
Home

“Soros dha 9 mln dollarë për fuqizimin e socialistëve në Shqipëri”
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: Sat Apr 7

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Departamenti Amerikan i Shtetit dhe Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) në vitin 2016 dërguan 9 milionë dollarë nga fondet e taksapaguesve amerikanë tek një grup të mbështetur nga Soros, të cilët përdorën paratë për të financuar aktivitetet politike të ekstremit të majtë në Shqipëri.

Sipas vëzhgimit gjyqësor, i cili siguroi 32 faqe të dosjeve përmes një padie mbi Ligjin për Lirinë e Informacionit (FOIA), dollarët amerikanë të taksave u përdorën për të ndihmuar qeverinë socialiste të Shqipërisë për një "reformë" shumë të diskutueshme gjyqësore.

Të dhënat gjithashtu japin një pasqyrë se si operacioni Soros "ndihmoi Departamentin e Shtetit të rishikojë aplikacionet e granteve nga grupe të tjera për financimin e tatimpaguesve".

Dokumente të reja tregojnë se fondet e USAID-it u kaluan përmes projektit “Civil Society Project” të agjencisë për të mbështetur fondacionet e krahut të majtë të Soros në Shqipëri, veçanërisht përpjekjet e operacionit Soros për t’i dhënë qeverisë socialiste kontroll më të madh të gjyqësorit.

USAID thuhet se ka dhënë 9 milionë dollarë në vitin 2016 në fushatën "Drejtësia për të gjithë", e cila mbikëqyret nga "East West Management Institute" i Sorosit.

Presidenti i Gjyqësorit Tom Fitton i tha Tucker Carlson për “Fox News” se operacioni Soros përdor dollarët e tatimpaguesve për të mbështetur "qeverinë socialiste / komuniste" të Shqipërisë.

Fitton tha se grupi Soros sponsorizoi një sondazh për të matur njohuritë, mbështetjen dhe pritjet e qytetarëve shqiptarë për reformën e drejtësisë dhe rezultatet treguan mbështetje 91 për qind të pozicionit të operacionit Soros mbi nevojën për reforma gjyqësore – e cila do të kishte kufizuar pavarësinë e gjyqësorit.

Fitton shpjegoi:

Tani, si të gjitha qeveritë e forta, nuk u pëlqen gjyqësorit i pavarur, kështu që po përpiqeshin të reformonin gjyqësorin në një mënyrë që do ta çonte atë nën kontrollin e qeverisë socialiste shqiptare.”

Sondazhi thuhet se nuk ka specifikuar se çfarë lloj "reformash" ka pasur në mendje grupi Soros.

Më tej Fitton shprehet:

Çfarë është shqetësuese, është që Soros nuk ka nevojë për para të taksapaguesve për të bërë ndonjë punë avokatie, por Departamenti i Shtetit dhe USAID janë duke bashkëpunuar me Sorosin, duke lejuar atë të vendosë agjendën tonë të politikës së jashtme. Dhe së dyti, operacionet e Soros, sipas këtyre dokumenteve, u lejuan të hyjnë në Departamentin e Shtetit dhe të ofrojnë shqyrtime teknike të aplikacioneve të tjera për para të tjera qeveritare në Shqipëri".

Fitton, po ashtu i tha Tucker se me ndihmën e taksapaguesve të SHBA, Soros ishte gjithashtu aktiv në Rumani, Hungari, Guatemalë dhe Kolumbi.

Ai tha:

Ata janë shumë, shumë aktivë dhe nuk marrin shumë para për të pasur një ndikim të madh në këto vende dhe qeveritë janë nën presion nga përpjekja e bashkimit të Departamentit Shtetëror-Soros për të sjellë socializmin dhe për të ndaluar çdo gjë në fushën e reformës- konstitucionale – pra gjëra nga të cilët amerikanët do të ishin kënaqur.”

Nga Debra HEINE/ PJ Media/ Përshtati JOQ.al