Jeta Osh Qef
Home

Ditët do të jenë më të gjata në Tokë
Shkruar nga: S Bardhi | Publikuar më: 10/06/2018 7:53

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Planeti Tokë është vazhdimisht në ndryshim të shpejtësisë dhe distancës që kemi me Hënën dhe kjo do shkaktojë një ndryshim drastik në Tokë: kohëzgjatja e ditës.

Miliona vite para erës tonë, dita në Tokë zgjaste 18 orë dhe kjo ndodhte për shkak se Hëna ishte shumë afër me planetin tonë. Domethënë Hëna mund të ndikojë në shpejtësinë me të cilën Toka rrotullohet rreth boshtit të saj, kjo e ndikuar nga graviteti.

Hëna, i vetmi satelit natyror që ka Toka, orbiton në një distancë mesatare prej 384 mijë e 400 kilometrash, dhe po largohet pak nga pak. Për të qenë preciz, kjo është në një total prej 3.82 centimetra në vit, që nënkupton se rrotullimi i Tokës po bëhet më i ngadaltë, sipas studimit të bërë në Universitetin e Wisconsin-Madison, Shtetet e Bashkuara .

Profesori i Shkencave të Tokës në atë universitet, Stephen Meyers, është bashkëautor i punës dhe shpjegon se një përfundim i tillë mund të arrihet falë astrokronologjisë, një metodë që bashkon astronominë me vëzhgimet gjeologjike dhe lejon observimin e së kaluarës, si të Tokës , ashtu edhe të Sistemit Diellor.

Për shkak të kësaj, ndryshimet klimatike janë studiuar nga gjurmët e lëna prej tyre në shkëmbinjtë më të vjetër, të cilët ruajnë gjurmë miliona vitesh.

Lëvizja e Tokës në hapësirë ​​ndikohet nga trupa të tjerë qiellorë, si Hëna dhe planetët e Sistemit Diellor, ndër të tjera. Këto ushtrojnë forcën e tyre në të dhe për shkak të këtij grup kompleksi të atraksioneve gravitacionale ndryshon rotacionin e saj.

Këto ndryshime quhen cikle “Milankovitch” dhe shënojnë sasinë e rrezatimit diellor që arrin planetin, duke qenë një faktor thelbësor për të shpjeguar variacionet klimatike, të cilat lënë gjurmët gjeologjike.

Sipas Meyers, duke studiuar këto të dhëna në shkëmbinj të lashtë mund të gjejnë rrezet e diellit të marra në kohën që ata ishin në sipërfaqe, ku bëhet e mundur për të llogaritur pozicionet e hënës dhe të trupave tjerë qiellorë në lidhje me tokë në një moment të caktuar.

Falë një pune matematikore, Meyers ishte në gjendje të përcaktojë kohëzgjatjen e ditës 1.400 milionë vjet më parë dhe distancën ekzistuese midis Hënës dhe Tokës . Meqenëse të dy trupat lëvizin ngadalë por vazhdimisht, ditët tokësore bëhen më të gjata, edhe pse të pakuptueshme për shqisat tona.

Përshtati JOQ.al