Jeta Osh Qef
Home

Lajme të këqija për meshkujt që nxjerrin pak spermë
Shkruar nga: A Shehaj | Publikuar më: 03/07/2018 16:33

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Për të trajtuar problemin e infertilitetit mashkullor, mjekët kanë përdorur gjerësisht dhe për një kohë të gjatë antioksidantë të ndryshëm, pasi mendohen se ulin stresin oksidativ tek spermatozoidet.

Por studimet e fundit kanë treguar të dhëna krejtësisht të tjera.

Një studimi i madh klinik i 174 çifteve në tetë qendra të pjellorisë në Amerikë, pa ndryshime të lehta pas tre muajsh trajtimi me antioksidantë, por këto ndryshime nuk ishin aspak të mjaftueshme për të bërë një ndryshim në fertilitet.

Të gjithë njerëzit në studim, të udhëhequr nga Profesor Anne Steiner nga Universiteti i Karolinës së Veriut në Chapel Hill, ishin diagnostikuar me infertilitet faktor mashkullor.

Cilësia e spermës matet duke përdorur katër faktorë kryesorë.

Së pari: përqendrimi i spermës.

Së dyti: lëvizshmëria, ose aftësia për spermatozoidin që të notojë në mënyrë të lirë drejt vezës.

Së treti: morfologjia, e cila i referohet madhësisë dhe formës së spermës.

Së fundi, ata maten nëse burrat kishin një sasi më të lartë të fragmentimit të ADN-së në spermatozoidet e tyre që të konsideroheshin ‘normale’.

Këto parametra të spermës u matën në fillim të analizës dhe pas tre muajsh.

Në fund të gjykimit u gjet se nuk kishte dallime të rëndësishme në përqendrimin e spermatozoideve, morfologjinë, lëvizshmërinë ose matjen e fragmentimit të ADN-së kur merreshin antioksidantë.