Jeta Osh Qef
Home

Afrohet asteroidi ndëryjor, studimi: Anije gjigante diellore e dërguar nga alienët në kërkim të jetës
Shkruar nga: E Prifti | Publikuar më: 03/11/2018 15:44

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një asteroid misterioz që quhet Oumuamua, objekti i parë ndëryjor i parë ndonjëherë në sistemin diellor, mund të ketë prejardhje të dyshimtë.

Sipas një studimi, asteroidi mund të jetë një varkë diellore gjigande aliene e dërguar në hapsirë për të kërkuar për shenja jete.

Astronomët nga Qendra e Harvardit Smithsonian për Astrofizikë (CfA) analizuan formën e çuditshme të objektit dhe një rritje të papritur në shpejtësinë dhe zhvendosjen në trajektore pasi kalonte sistemin e brendshëm diellor vitin e kaluar.

Ata arritën në përfundimin se asteroidi i çuditshëm "mund një lundrues hapësinor që lëviz me anë të dritës me origjinë artificiale".

Studiuesit thonë se përshpejtimi i çuditshëm mund të jetë rezultat i rrezatimit diellor që e shtyn lundrën  diellore gjigante.

Ata zbuluan një velë që ishte vetëm një pjesë e një millimetri të trashë (0.3-0.9 mm) e cila do të ishte e mjaftueshme për një fletë të materialit të ngurtë që t’i mbijetonte udhëtimin nëpër një galaktikë të tërë.

Lundrues të tillë me anë të dritës me dimensione të ngjashme janë projektuar dhe ndërtuar edhe nga njerëzit, duke përfshirë projektin IKAROS të projektuar nga Japonia dhe Iniciativa Starshot me të cilën është përfshirë.

Në studim thuhet:

Duke pasur parasysh një origjinë artificiale, një mundësi është se ‘Oumuamua është një dritë-lundrues që lundron në hapësirën ndëryjore si mbetje nga një pajisje teknologjike e përparuar."

Një skenar më ekzotik do ishte se “Oumuamua mund të jetë një hetim plotësisht operacional i dërguar me dashje në afërsi të Tokës nga një qytetërim i huaj”.

Një tjetër opsion, i cili shpjegon mungesën e komunikimit thotë se mungesa e çdo sinjali mund të nënkuptojë se objekti gjigant është në të vërtetë një ‘anije e huaj’.

Profesor Loeb, më herët shkruante në në Scientific American:

Oumuamua mund të jetë rasti i parë i njohur i një relike artificiale që u fut në Sistemin tonë Diellor nga hapësira ndëryjore."

/JOQ.al/