Jeta Osh Qef
Home

Studimi: Truri njerëzor mund të parashikojë të ardhmen
Shkruar nga: E Prifti | Publikuar më: 21/11/2018 22:43

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Truri i njeriut ka dy "orë" të brendshme që parashikojnë të ardhmen tonë të menjëhershme.

Në këtë përfundim ka dalë një studim i ri nga Universiteti i Kalifornisë, Berkeley, i cili sugjeron se lidhjet tona nervore parashikojnë milisekondat e ardhshme.

Një nga "orët" mbështetet në përvojat e kaluara, ndërsa tjetra varet nga ritmi, por të dyja janë vendimtare për mënyrën se si ne e “lundrojmë” botën.

Këto orë të inkorporuara u lejojnë njerëzve të dinë se kur duhet ta shtypni pedalin e përshpejtuesit në një makinë para se drita të jetë e gjelbër dhe funksioni njohës së kohëzgjatjes na lejon gjithashtu të dimë saktësisht se kur duhet të nisim të këndojmë gjatë një kënge.

Dy “orët” e brendshme u zbuluan pasi ekspertët studiuan saktësinë e kohës paraprake mes njerëzve me sëmundjen e Parkinsonit.

Për më tepër, rezultatet e tyre sugjerojnë se nëse një nga këto orë nervore është gabim, tjetra mund të marrë kontrollin automatikisht.

Gjetjet, të botuara në internet në Procesin e Akademisë Kombëtare të Shkencave, ofrojnë një perspektivë të re mbi mënyrën se si njerëzit llogarisin gjithçka kur të bëjnë një lëvizje. JOQ Albania