JOQ Albania
Home

Çfarë fshihet pas 1 Janarit dhe pse Viti i Ri festohet në këtë datë?
Shkruar nga: D Cani | Publikuar më: 31/12/2018 17:07

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Regjistrimi i parë i një festimi të ngjashëm me atë në fund të vitit korrespondon me festivalin Akitu të pranverës që u festua në Mesopotaminë e lashtë mbi katër mijë vjet më parë në ditën e ekuinoksit të pranverës.

Në Romë, në vitin 46 a. C., Julio César e shtyu datën në janar për nder të Jano, Zotit të fillimeve, sepse në atë mënyrë u arrit një sinkronizim me lëvizjet e Diellit, thekson Times. Që atëherë, kjo traditë u bë e zakonshme në territoret evropiane.

Sidoqoftë, në Mesjetë udhëheqësit e krishterë e ndryshuan datën përsëri, duke e konsideruar festën si pagane dhe fillimi i vitit filloi të festohej më 25 mars.

Vetëm në vitin 1582 u prezantua reforma e Papa Gregori XIII, falë të cilit filloi viti përsëri më 1 janar, duke çuar në krijimin e kalendarit gregorian që përdoret aktualisht.

Megjithatë, jo të gjitha vendet festojnë këtë festë sot në ditën e parë të janarit. Irani e bën këtë në fund të marsit, Kina në ditën e parë të muajit të parë hënor, Izraelin midis shtatorit dhe tetorit dhe Indisë më 22 mars. Në Arabinë Saudite autoritetet ndalojnë festimin e partisë.